Гаряче літо, вечори на дачі, пікніки на природі важко уявити без шашлику. Але так хочеться, щоб він був дійсно смачним, соковитим і танув у роті, а не перетворився у жорстку гуму. Звичайно, є багато нюансів приготування, але головний секрет стосується саме правильно підібраного маринаду, від якого залежить смак та аромат готової страви. Тому розберімо, як маринувати м’ясо на шашлик, щоб він був дійсно смачним?
Правила маринування м’якого шашлику
Перш ніж перейти до рецептів маринадів, варто розповісти про кілька основних правил маринування м’яса. Їх небагато, тому запам’ятати їх буде просто:.
- Сіль зв’язує рідину, тому її краще додавати в маринад в останню чергу або взагалі обійтися без неї. Можна злегка посолити м’ясо на решітці.
- Занадто багато оцту також висушить м’ясо. Тому з цим інгредієнтом рекомендується бути обережним.
- У складі маринаду повинні бути олія, кислота і спеції. Перший компонент зберігає соковитість свинини, другий розм’якшує м’ясо, третій надає шматкам більшого смаку та аромату.
- Чим довше буде маринуватися м’ясо, тим краще. Оптимально – 12 годин. Якщо немає часу, можна вибрати швидкі маринади. Проте для свинини мінімальний поріг витримки залишається 4 години.
- Цибуля – королева більшості маринадів. Нею неможливо зіпсувати шашлик, а активні компоненти роблять м’ясо максимально м’яким. Рекомендується додавати 500 г цибулі на 1 кілограм шашлику.
Якщо дотримуватися усіх порад, а також використовувати перевірені маринади, шашлик вийде дуже м’яким, ніжним та соковитим.
Як замаринувати шашлик з цибулею?
Саме цей вид маринаду пом’якшує м’ясо, сприяє утворенню апетитною золотистої скоринки і вважається універсальним. Це оптимальне рішення, як маринувати шашлик зі свинини в мінеральній воді. Для нього знадобляться:
- 1 кг ріпчастої цибулі;
- 70 г цукру;
- 150 мл рослинної олії;
- 150 мл столового оцту;
- 1,5 л мінеральної газованої води;
- 3 шт лаврового листа, сіль та перець.
Класичний цибулевий маринад готують наступним чином:
- В порізане м’ясо додають цукор, перець, сіль, лавровий лист і оцет.
- Відразу ж необхідно влити мінеральну воду і рослинну олію, перемішуючи після кожного кроку.
З таким маринадом м’ясо повинно бути в холодильнику не менше 2 годин, максимальний час маринування – 12 годин.
Як швидко замаринувати шашлик?
Якщо необхідно швидко замаринувати м’ясо, є декілька рецептів, які стануть у пригоді. Проте не треба забувати, що свинину необхідно витримувати довше, ніж інші види м’яса. Крім того, багато залежить від якості сировини.
Найбільш ефективним вважається цибулево-оцтовий маринад для шашлику, рецепт якого вказаний вище. Проте є ще два не менш ефективних та перевірених рецепти.
Винний маринад
Підходить для баранини та свинини, але можна використовувати й інші види м’яса. Інгредієнти для маринаду на 2 кг продукту:
- 1 кг ріпчастої цибулі;
- 100 мл рослинної олії;
- один соковитий порізаний лимон;
- 5 зубчиків часнику;
- 0,5 л білого сухого вина;
- сіль, перець, спеції до свого смаку.
Шматочки шашлику натирають спеціями, поливають рослинною олією. Укладають шари: нарізану кільцями цибулю, зверху часник і лимон, потім м’ясо і так далі. Останній шар – цибуля. Все заливається сухим білим вином. Час маринування залежить від сировини, проте буде достатньо і 2-3 годин (баранину краще потримати 5 годин).
Майонезний маринад
Простий у приготуванні та смачний. Перед тим, як маринувати шашлик в майонезі, необхідно нарізати кільцями 3-4 цибулини і добре змішати з 0,5 чайної ложки солі до утворення соку. На 1 кілограм м’яса викласти шматочки солоної цибулі, залити 200 г майонезу з чайною ложкою чорного перцю і залишити на 3-10 годин. Найкраще поставити шашлик в холодильник на ніч, щоб він просочився ароматами.
Класичний маринад для шашлику
Це простий маринад для шашлику, який підкреслює смак м’яса. У великому казані або на пательні з чавуну необхідно по черзі обсмажити м’ясо та кільця цибулі (на 1 кг приблизно 300 г). Перемішати, поставити під прес та прибрати в холодильник на 4-8 годин. Зі спецій використовується сіль, чорний перець, лавровий лист та гірчиця.
Є ще один класичний рецепт без додавання оцту. Для нього необхідно:
- 0,5 кг цибулі;
- 2 кг м’яса;
- 2 ст. л лимонного соку;
- 1 ч. л меленого чорного перцю;
- сіль.
Такий варіант сподобається усім та підійде для будь-якої сировини.
Найпростіший рецепт шашлику
М’ясо промити водою, висушити, видалити плівку та сухожилля, нарізати на шматки необхідного розміру. Можна використати швидкий маринад для шашлику. Для цього цибулю почистити, помити та натерти на дрібній терці, разом із соком, що виділився, додати до м’яса. Додати сіль, мелений солодкий перець і паприку. Добре перемішати, щоб кожен шматочок був покритий цибулевою основою та спеціями. Дати постояти 1 годину. Почистити ще 1 цибулину, вимити та нарізати великими широкими скибками. Викласти на м’ясо і полити рослинною олією, краще соняшниковою.
Поставити в холодильник на 4-6 годин, а краще на ніч. Перед початком приготування на мангалі мариновану масу потрібно вийняти та залишити на 1,5-2 години, оскільки холодні шматки м’яса краще не смажити. До решти маринаду додати 100 мл води та час від часу поливати шашлик, щоб він не пересихав під час приготування. Нанизати шматочки на шампури, чергуючи їх з кільцями цибулі. Смажити на розжареному вугіллі 15-20 хвилин.
Як ми маринуємо м’ясо в Steak House?
Головне під час приготування маринаду до шашлику – підкреслити натуральний смак м’яса, зробити його максимально ніжним, м’яким, соковитим, насиченим. Проте навіть з простими спеціями можна створити справжній шедевр, якщо використовувати якісну сировину, власні знання та дотримуватися класичної технології. Саме тому у Steak House ми використовуємо тільки сіль та перець, щоб ви могли відчути справжній смак ідеального м’яса.
Завітайте до нас, щоб насолодитися неперевершеними стравами!